NKFI Alapból megvalósuló projekt

A kedvezményezett neve: ManOPen Irodatechnikai Kft.

A projekt címe: Mesterséges széklettároló és végbélzáró izom rendszer (RASS) kifejlesztése

A projekt azonosító száma: 2018-1.1.2-KFI-2018-00210

A szerződött támogatás összege: 131 712 680 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 55,73%

A projekt tartalmának bemutatása:

A ManOPen Kft által megvalósított Mesterséges széklettároló és végbélzáró izom rendszer (RASS) kifejlesztése című projekt eredeti célja a végbél tároló- és záróizom funkciójának mesterséges úton, 3D nyomtatóval való előállítása volt olyan módon, hogy a vastagbél és a záróizom esetleges műtéti eltávolítását követően pótolja a vastagbél tároló funkcióját, és újra lehetővé tegye a záróizom komplex működését úgy, hogy a beültetett eszköz és az élő szervezet zavartalan együttműködése biztosítva legyen.
A fejlesztés végeredményeként létrejött eszköz kísérleti sertéseken való tesztelése során a labor- és szövettani vizsgálatok súlyos gyulladásos vagy kilökődési reakciót nem mutattak, ami egy jelentős előrelépés annak érdekében, hogy a fejlesztés eredménye több millió ember életét tegye újra teljessé.
A kifejlesztett orvosi eszköz rendelkezik a megfelelő biokompatibilitással és biofunkcionalitással, alkalmazásával gyorsabb, szövődményektől kevésbé terhelt gyógyulás, kevesebb fájdalom és jobb életminőség érhető el.
A projekt során egy nemzetközi viszonylatban is újdonságnak számító felfedezést tettünk, amiből nemzetközi szabadalmi bejelentés született (P2100151): a nem mozgó alkatrészekből álló végleges verzió a végbél szabad végére helyezve, a hasfalhoz rögzítve, majd a bőrrel összekötve kiváltotta a zárófunkciót, melyet az intraoperatív és postoperatív időszakban végzett nyomásmérések is megerősítettek.
A mozgó alkatrészekből álló végleges verzió is elkészült az eredeti elképzeléseink szerint. A kísérleti sertéseken megvalósított vizsgálatok igazolták, hogy mindkét végleges verzió (külön-külön is) teljesíti a projekt eredeti célkitűzéseit.

A projekt 2021. július 31-én sikeresen lezárult.

pagebreaker
pagebreaker

Képgalériák

Projekt nyitása

Képgaléria 02

ManOpen Kft. - Nyomot hagyunk

ManOpen Irodatechnikai Kft.
2100 Gödöllő, Pattantyús Ábrahám krt. 3.
Tel.: +36 28 520 750
Fax.: +36 28 520 759
info@mprsystem.eu

   

Hivatalos márkaképviselet és szerviz